Welkom

Oprichting

Nieuws

Opinie

Rijksmonumenten Nieuw Loosdrecht

Rijksmonumenten Oud Loosdrecht

Gem. Monum. NL

Gem. Monum. OL

Monumentenregelingen

Instandhoudingssubsidie

Grafkapel Eikenrode

Donateurs

Links

ANBI

Nieuwe pagina

Rijksmonumenten
Nieuw Loosdrecht
 
(Bron: Monumentenlijst gemeente Wijdemeren)        
Nieuw Loosdrechtsedijk 8
Nieuw Loosdrechtsedijk 8.
Villa.
Rijksmonumentnummer: 26189.
Vrijstaand pand van 2 bouwlagen op samengestelde of rechthoekig grondplan, via oprijlaan te bereiken. Asymmetrische gevels. Voorgevel links bouwvolume met voorsprong met schilddakbeÔndiging (lagere voet en nok). Aan de rechterzijde uitbouw onder schilddak (lagere voet en nok).
19e eeuwse schuur rechts van het huis.
 
Nieuw Loosdrechtsedijk 9-13
Nieuw Loosdrechtsedijk 9-13.
Langhuisboerderij.
Rijksmonumentnummer: 26172.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 2 vensterassen. Rechterzijgevel met 9 vensterassen, geheel nieuw ingedeeld. Ingang in rechter zijgevel. Rechts van boerderij voormalig zomerhuis annex schuur.
Nieuw Loosdrechtsedijk 15
Nieuw Loosdrechtsedijk 15.
Tolhuisje.
Rijksmonumentnummer: 26173.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok haaks op de weg. Voorgevel met 1 venster. Ingang in aanbouw onder plat dak aan de achterzijde.
Nieuw Loosdrechtsedijk 14,16,18
Nieuw Loosdrechtsedijk 14,16,18.
Boerderij.
Rijksmonumentnummer: 26190.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok bijna haaks op de weg. Asymmetrische voorgevel van 4 vensterassen. Links ingang, rechts opkamervenster. Links aanbouw van 1 bouwlaag onder schilddak, vermoedelijk 19e eeuws. Voorgevel met 4 vensterassen.
Nieuw Loosdrechtsedijk 21
Nieuw Loosdrechtsedijk 21.
Landhuis, Terrein en tuinaanleg.
Rijksmonumentnummers: 506228, 26174, 508011.
Vrijstaand pand van 2 bouwlagen op rechthoekig grondplan, evenwijdig aan de weg gelegen. Symmetrische voorgevel van 5 assen met centraal geplaatste ingang. Middelste 3 assen hebben een lichte voorsprong. Rechter zijgevel is symmetrisch met 5 vensterassen en centraal geplaatste dubbele tuindeur. Linker gevel is asymmetrisch met 2 vensterassen en 1 blindvenster. Achtergevel is symmetrisch met 7 vensterassen met centraal geplaatste 3-zijdige erker met afgeschuinde hoeken.
Nieuw Loosdrechtsedijk 19.
Nieuw Loosdrechtsedijk 19.
Orangerie.
Rijksmonumentnummer: 508012.
Vrijstaand pand met 2 bouwlagen op u-vormige plattegrond. Asymmetrische gevelpartijen: westgevel onregelmatige indeling met voormalige koetsdeuren. Zuidgevel: symmetrisch met 5 vensterassen. In de 2e bouwlaag over gehele breedte van de gevel hangend balkon. Een asymmetrisch zadeldak als afsluiting. Oostgevel: asymmetrisch met terugliggend geveldeel (u-vorm). Onregelmatig geplaatste vensters.
Nieuw Loosdrechtsedijk 23.
Nieuw Loosdrechtsedijk 23.
Grafkapel.
Rijksmonumentnummer: 508014.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op L-vormige plattegrond, gelegen aan de oostzijde van het landgoed. Voorgevel met bouwvolume met voorsprong op de middenas, waarin de ingang.
Nieuw Loosdrechtsedijk 27.
Nieuw Loosdrechtsedijk 27.
Boerderij.
Rijksmonumentnummer: 26175.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok vrijwel haaks op de weg. Asymmetrische voorgevel van vier vensterassen. Rechts een kleine kruk, die niet uit de zijgevel komt. Ingang in rechterzijgevel in kruk, In linkerzijgevel een kleine topgevel.
  
Nieuw Loosdrechtsedijk 31,37.
Nieuw Loosdrechtsedijk 31,37.
Boerderij.
Rijksmonumentnummer: 26176.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel van 3 assen met centraal geplaatste ingang. Tweede ingang in rechterzijgevel, wwarin ook 3-zijdige erker met afgeschuinde hoeken.
Nieuw Loosdrechtsedijk 41.
Nieuw Loosdrechtsedijk 41.
Villa Labor Vincit
Rijksmonumentnummer: 514713.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op vierkante plattegrond met nok evenwijdig aan de weg. Asymmetrische voorgevel van 3 vensterassen met rechts van het midden geplaatste risaliet. Ingang in achtergevel.
Nieuw Loosdrechtsedijk 42.
Nieuw Loosdrechtsedijk 42.
Boerderij Hilvertszicht
Rijksmonumentnummer: 26191.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok bijna haaks op de weg. Asymmetrische voorgevel van 5 vensterassen met rechts opkamervenster en kelderlicht. Ingang in rechter zijgevel en linker zijgevel. Links zomerhuisje onder zadeldak met gesneden windveren. Zomerhuis is beduidend jonger.
 
Nieuw Loosdrechtsedijk 47,49.
Nieuw Loosdrechtsedijk 47,49.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26177.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op L-vormige plattegrond met nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 6 vensterassen met op de 3e as een ingang. Een 2e ingang ter hoogte 4e vensteras is na restauratie in 2006 weer een vensteras. Kruk rechts met 2e kruk erachter. Opkamer is verwijderd, maar zat vermoedelijk rechts. (zie hoger geplaatste ontlastingsbogen). Voormalige stal is geheel vernieuwd en voorzien van een met pannen gedekt zadeldak.
Nieuw Loosdrechtsedijk 56.
Nieuw Loosdrechtsedijk 56.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26192.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok vrijwel haaks op de weg. Asymmetrische voorgevel van 3 vensterassen. Opkamer vermoedelijk vroeger rechts. Ingang in linker zijgevel.
Nieuw Loosdrechtsedijk 57.
Nieuw Loosdrechtsedijk 57.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26178.
Vrijstaand pand bestaande uit 2 woonhuizen, die nu samengevoegd zijn. Rechts was woning onder mansaardedak, links boerderij onder afgewolfd zadeldak. Asymmetrische voorgevel van 6 assen met geheel links de hoofdingang. Tweede ingang in mansaarde-woning (oorspronkelijk 3-assig symmetrisch)
Nieuw Loosdrechtsedijk 63.
Nieuw Loosdrechtsedijk 63.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26179.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 3 vensterassen. Ingang in de rechterzijkant.
Nieuw Loosdrechtsedijk 86.
Nieuw Loosdrechtsedijk 86.
Boerderij 'De Grutterij'
Rijksmonumentnummer: 26193.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok schuin aan de weg. Asymmetrische voorgevel met 6 vensterassen. Op de 3e as van rechts in- en uitzwenkende topgevel met dekplaten. Ook op de 3e as van rechts de ingang. Opkamer geheel rechts. Vrijwel blinde zijgevels. Achter monumentale voorhuis eveneens (aangebouwde) dwargeplaatste schuur, nu deels tot woning omgebouwd. Dit gedeelte onder een met pannen gedekt zadeldak. Linker zijgevels grijs bepleisterd met imitatie-voegen.
 
Nieuw Loosdrechtsedijk 87,89.
Nieuw Loosdrechtsedijk 87,89.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26180.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op T-vormige plattegrond schuin aan de weg gelegen. Asymmetrische voorgevel met 6 vensterassen. Ingang op de 4e as van links. Opkamer op de 2e as van links. Stal onder een met golfplaten gedekt zadeldak (lagere voet en nok)
Nieuw Loosdrechtsedijk 91.
Nieuw Loosdrechtsedijk 91.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26181.
Vrijstaand pand van ťťn bouwlaag op L-vormige plattegrond, min of meer evenwijdig aan de weg. Asymmetrische voorgevel met 5 vensterassen. Geheel rechts opkamer (1 venster). Kruk aanbouw links. Ingang in linker zijgevel achter de kruk.
Nieuw Loosdrechtsedijk 94.
Nieuw Loosdrechtsedijk 94.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26194.
Vrijstand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 3 vensterassen, centraal geplaatste ingang. Nieuw ingedeelde zijgevel. Nieuwe aanbouw aan de achterzijde
Nieuw Loosdrechtsedijk 105.
Nieuw Loosdrechtsedijk 105.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26182.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 5 vensterassen waarin centraal geplaatste ingang. In linker zijgevel voormalige opkamer. Zijgevels met nieuwe indeling.
Gerestaureerd en verbouwd in 1979.
Nieuw Loosdrechtsedijk 139,141.
Nieuw Loosdrechtsedijk 139,141.
Pand met topgevel
Rijksmonumentnummer: 26183.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 2 vensterassen. Nieuwe aanbouw aan de linker zijkant onder doorschietend zadeldak.
  
Nieuw Loosdrechtsedijk 150.
Nieuw Loosdrechtsedijk 150.
Historische tuin- en parkaanleg
Rijksmonumentnummer: 519642.
Geometrisch aangelegde buitenplaats met tuin, aangelegd tussen 1912-1927. De tuin heeft een aantal onderdelen zoals een omgrachtte slottuin met rosarium, boomgaard, doolhof en een voorplein. De objecten bij deze buitenplaats zijn: het kasteel en de dienstgebouwen annex koetshuis en een 12-tal smeedijzeren spijlenhekken.
  
Nieuw Loosdrechtsedijk 150.
Nieuw Loosdrechtsedijk 150.
Complex Kasteel Sypesteyn (13 onderdelen)
Rijksmonumentnummer: 419787.
Kasteel, poortgebouw, portierswoning, koetsierswoning, toegangshek,  waterput, poort met tuinmuur, 2 duikers, collectie hekken, tuinhuisje, collectie tuinsieraden.
 
Vrijstaand pand van verschillende bouwlagen (van 2 tot 4) op samengestelde plattegrond evenwijdig aan de weg. Het kasteel bestaat uit een aantal blokvormige bouwvolumen met tuit- of trapgevel of een plat dak. Op de linker achterhoek bevindt zich een vierkante toren met spits en kantelen. De achterzijde heeft een plat dak en een blinde muur. Dit gedeelte is nooit afgemaakt. Ingang via gemetselde trap van linker zijgevel. Het kasteel is onderkelderd.
 
Nieuw Loosdrechtsedijk 150.
Nieuw Loosdrechtsedijk 150.
Poort met dienstwoning en koetshuis
Rijksmonumentnummer: 419787.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan evenwijdig aan de weg. Op de hoeken geplaatste lage ronde torens.Rechts van de middenas ingang met spijlenhek. Rechts van de ingang kleine woning met aan de straatzijde 1 venster. Links van de ingang langerekt pand met trapgevels (koetshuis). Aan de tuinzijde heeft het koetshuis rechts 2 garagedeuren. Links daarvan woongedeelte met tuitgevel. Rechts hiervan ingang. Dienstwoning heeft aan de tuinzijde 3 vensterassen, ingang links.
Nieuw Loosdrechtsedijk 152.
Nieuw Loosdrechtsedijk 152.
Gepleisterd huis
Rijksmonumentnummer: 26195.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok evenwijdig aan de weg. Symmetrische voorgevel met 3 vensterassen. Uitbouw onder doorschietend zadeldak. Ingang aan de achterzijde.
Nieuw Loosdrechtsedijk 160,162.
Nieuw Loosdrechtsedijk 160,162.
Gepleisterd huis
Rijksmonumentnummer: 26196.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok evenwijdig aan de weg. Symmetrische voorgevel met 5 vensterassen. Centraal geplaatste ingang.
Nieuw Loosdrechtsedijk 164,166.
Nieuw Loosdrechtsedijk 164,166.
Gepleisterd huis
Rijksmonumentnummer: 26197.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok haaks op de weg. Asymmetrische voorgevel met 3 vensterassen. Ingang links. Tweede ingang in linker zijgevel. Voorgevel gerestaureerd, zijgevels niet.
Nieuw Loosdrechtsedijk 169.
Nieuw Loosdrechtsedijk 169.
Pastorie
Rijksmonumentnummer: 26184.
Vrijstaand pand achter de Sypekerk, van 2 bouwlagen op samengestelde plattegrond met de nok van het voorhuis evenwijdig aan de weg. Symmetrische voorgevel van 5 vensterassen met centraal geplaatste ingang. Aan de rechter zijgevel, achteraan, uitbouw onder doorschietend dakschild. Daarachter 2e aanbouw onder zadeldak.
 
  
Nieuw Loosdrechtsedijk 171.
Nieuw Loosdrechtsedijk 171.
N.H. Kerk en Toren
Rijksmonumentnummer: 26185.
Driebeukige kerk met aan de westzijde vierkante toren met ingang op de middenas. Toren heeft 3 geledingen, een gemetselde en opgewerkte ballustrade en een 8-hoekige spits als bekroning. Het schip is 6 traveeŽn lang, het koor is smaller is 2 traveeŽn diep en heeft een 3-hoekige afsluiting. Aan de linkerzijde van het koor een aanbouw onder doorschietend dakschild.
 
Nieuw Loosdrechtsedijk 173.
Nieuw Loosdrechtsedijk 173.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26186.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 2 vensterassen. Aan de rechter zijgevel aanbouw van latere datum, onder lessenaarsdak. Ingang in linker zijgevel. Stalgedeelte onder een met pannen gedekt zadeldak.
Nieuw Loosdrechtsedijk 175.
Nieuw Loosdrechtsedijk 175.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26187.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 3 vensterassen. Rechts opkamer. Ingang in rechter zijgevel. Nieuwe indeling van zijgevels.
Nieuw Loosdrechtsedijk 179,181.
Nieuw Loosdrechtsedijk 179,181.
Boerderij
Rijksmonumentnummer: 26188.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok haaks op de weg. Symmetrische voorgevel met 4 vensterassen. Ingang in rechter zijgevel. Opkamer rechts (kelderlicht in rechter zijgevel). Tweede as van links was vermoedelijk deur.
 
  
Nieuw Loosdrechtsedijk 256
Nieuw Loosdrechtsedijk 256.
Recreatiewoning De Kikkert
Rijksmonumentnummer: 514715.
Vrijstaand pand van 1 bouwlaag op rechthoekig grondplan met de nok evenwijdig aan de weg. Asymmetrische voorgevel. Rechts doorschietend zadeldak, deels gedekt door pannen. Links hiervan veranda en ingang.
[Welkom] [Oprichting] [Nieuws] [Opinie] [Rijksmonumenten Nieuw Loosdrecht] [Rijksmonumenten Oud Loosdrecht] [Gem. Monum. NL] [Gem. Monum. OL] [Monumentenregelingen] [Instandhoudingssubsidie] [Grafkapel Eikenrode] [Donateurs] [Links] [ANBI]